aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

het beroep

Een verzorgende kan tewerkgesteld worden in een dienst voor gezinszorg. Om te werken in een instelling (dagverzorgingscentrum, woonzorgcentrum, een ziekenhuis,…) of een dienst voor thuisverpleging heb je ook het bekwaamheidsattest nodig van zorgkundige.

Polyvalent verzorgende

Als verzorgende ondersteun je de cliënten in hun thuissituatie met hun persoonlijke verzorging en bied je hulp bij hun dagelijkse huishoudelijke activiteiten. Zo zorg je er mede voor dat de zorgvrager zolang mogelijk thuis in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Meestal werk je tussen 8 en 17 uur. Avond en weekendwerk zijn eerder uitzondering.

Zorgkundige

Je kan je als polyvalent verzorgende bijscholen tot zorgkundige. Als zorgkundige kan je voornamelijk terecht in een ziekenhuis, in de thuisverpleging of in een woonzorgcentrum. Je werkt in teamverband. Je staat voornamelijk in voor de persoonlijke verzorging van de zorgvrager. Je mag ook onder toezicht van een verpleegkundige enkele verpleegkundige handelingen uitvoeren. Meestal werk je in een ploegenstelsel met af en toe weekendwerk.