aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Wees niet gek, doe de tekencheck

Ben je in het groen geweest? Maak er een gewoonte van jezelf en anderen te controleren op tekenbeten, want een teek tijdig verwijderen vermindert de kans op besmetting met de ziekte van Lyme. Wees dus niet gek en doe steeds de tekencheck! 

Kan jij ook wel eens genieten van een dagje wandelen in het bos, tuinieren in je tuin, spelen in de duinen of picknicken in het park? Let wel, kleine spinachtige beestjes, beter gekend als teken, zijn extra actief tussen maart en oktober. Ze bevinden zich vaak in hoog gras en struiken wachtend op de passage van mens of dier. Eenmaal ze op je lichaam gekropen zijn, zoeken ze warme plekjes en bijten ze zich vast. 

Ongeveer 1 op 5 teken dragen de bacterie verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme. Bij een beet kan het zijn dat deze ziekteverwekker in jouw lichaam komen en je ziek maken. Dit gebeurt niet altijd even snel. Voor de ziekte van Lyme geldt: hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting met de bacterie verantwoordelijk voor de ziekte!

Voer steeds de tekencheck uit nadat je in het groen bent geweest. Controleer jezelf overal. Laat anderen je helpen of gebruik een spiegel. Vergeet ook je huisdieren niet. Kijk bij de tekencheck je volledige lichaam na en let zeker op bij de knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels. Dit zijn de lievelingsplekken van teken omdat het daar vaak wat warmer is.

Heb je een teek gevonden? Verwijder de teek dan rustig en in één beweging, de dag zelf nog. Gebruik hiervoor liefst een tekenverwijderaar of een pincet met een fijne punt. Heb je echt niks bij de hand, dan kan je met scherpe nagels of een lus van een dun draadje ook de teek verwijderen. Let er op dat je de teek niet op de buik duwt of plat duwt. Gebruik geen ontsmettingsalcohol, azijn, zeep, jodium of een ander product voordat je de teek verwijdert. Verbrand hem ook niet. Dit allemaal kan de teek laten braken en zo verhoog je net de kans dat ze ziektekiemen overbrengen.

Noteer de datum en de plaats van de tekenbeet. Let de komende maand op symptomen zoals een groter wordende rode kring rond de plaats van de beet of symptomen die lijken op griep. Merk je die op, ga dan zeker naar de (huis)arts. De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica. De eerste symptomen kunnen ook vanzelf verdwijnen maar daarom is de bacterie niet uit je lichaam. En zo kan je tot maanden of zelf jaren erna nog klachten krijgen. Ook dan is behandeling nog mogelijk, maar deze duurt veel langer.

Een uitstap in de natuur gepland? Je kan met een paar preventieve maatregelen je kans op tekenbeten verkleinen:

• Blijf zoveel mogelijk op de paden.

• Draag kledij die je armen en benen bedekt en gesloten schoenen. Stop je broekspijpen in je kousen.

• Gebruik een insectenwerend middel met bijvoorbeeld DEET op de onbedekte huid.

Beten volledig voorkomen is onmogelijk. Bovenstaande tips zijn nooit volledig sluitend en bovendien voel je een tekenbeet niet. De tekencheck blijft noodzakelijk, maar laat daarvoor je natuurpret niet bederven. Wees niet gek en doe steeds de tekencheck!

Registreer ook zeker je tekenbeet via tekennet.be of via de app van TekenNet (android/Iphone). Zo help je het onderzoek naar teken en tekenziekten vooruit.

Lees op tekenbeten.be tips hoe je kan controleren op tekenbeten en hoe een teek te verwijderen.

Terug naar alle nieuws