aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

gezond uit eigen grond

Groen(t)e start!

Je eigen groenten kweken is gezond, lekker en goedkoop. Tuinieren levert extra lichaamsbeweging op en mensen die zelf hun groeten en fruit telen, eten er meestal ook meer van.

Bovendien kan je overal aan de slag: in je eigen tuin, in een volkstuintje in de buurt of zelfs in een pot op je terras.

Vijf tips om te starten met een gezonde moestuin.

1. Kies een goede plek

Sommige plekjes zijn beter dan andere om een moestuin te beginnen. Een toplocatie is zonnig, beschermd van wind maar toch niet te dicht tegen je huis, om geen last te hebben van de afstroom van vervuilende stoffen.

2. Gezonde grond, voor gezonde groenten

Voordat je de eerste spade in de grond steekt, check eerst je toekomstige tuingrond. Om gezonde groenten te kweken moet de bodem en omgeving van je moestuin gezond zijn. Vermijd bronnen van vervuiling in de buurt zoals drukke wegen of een spoorweg. Als het kan, controleer ook de voorgeschiedenis van je moestuinplek. De webtool op gezonduiteigengrond.be helpt je hiermee op weg.

3. Een vruchtbare bodem: een goede start

Een goede oogst begint bij een vruchtbare bodem. Je kan de bodem verbeteren door compost of mest toe te voegen, te letten op de zuurtegraad van de bodem en vooral de bodem niet te fel te verstoren. Spit dus zeker niet te diep, maar keer enkel de bovenste laag voor extra zuurstof.

4. Mijn gifvrije moestuin

Nu je start met een gezonde en vruchtbare grond, voeg dan zeker geen ongezonde stoffen toe. Let bij de aanleg er op dat je onbehandeld hout gebruikt voor afsluitingen, plantenbakken of een tuinhuis. Gebruik geen materialen die vervuilende stoffen kunnen afgeven zoals autobanden of treinbielzen. Stook ook geen vuurtje in de tuin. Zowel het verbranden van huis- als tuinafval is verboden.

5. Bestrijd plagen en ziektes slim

Pak ziektes en plagen preventief aan. Plant sterke gewassen of doe aan vruchtwisseling door je groenten elk jaar een ander plaatsje te geven. Een insectengaas houdt ongewenste bezoekers weg. Maar ook door slim planten te combineren kan je plagen weg houden. Bij de combinatie wortel-ui, zorgt de ui voor het verjagen van de wortelvlieg. Heb je toch last van ziektes of plagen? Probeer eens alternatieve bestrijdingsmiddelen in plaats van naar pesticiden te grijpen. Voorbeelden vind je op www.zonderisgezonder.be 

LOGO

Terug naar alle nieuws