aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

European Disability Card

Op 19 oktober 2017 werd de European Disability Card (EDC) gelanceerd in België.

Deze kaart wil de toegankelijkheid voor personen met een handicap in de maatschappij bevorderen.

Deze nieuwe kaart is bedoeld voor cultuur, sport en vrijetijdsbesteding. Bv: naar de film, toneel, een museum, een pretpark…

Deze kaart heeft als voordeel: kortingen op rondleidingen, recht op gereserveerde plaatsen, aangepaste rondleidingen, brochures in eenvoudige taal, vlottere toegang tot attracties, …

Deze kaart is gratis, het is geen parkeerkaart, je kan ze ook niet gebruiken om met het openbaar vervoer te reizen.

Wie kan deze kaart aanvragen:

Wie erkend is door of hulp krijgt van de FOD of VAPH.

De procedure verschilt per organisatie. Neem contact op met de organisatie bij wie je een dossier hebt.

  • Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid.

    Je kan je aanvraag indienen met het online formulier op de website van de FOD Sociale Zekerheid: www.handicap.belgium.be (rubriek ‘Mijn Rechten’), of door een brief te sturen naar: Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid -DGPH

    Kruidtuinlaan 50 bus 150

    1000 Brussel

  • Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)

    Je kan je aanvraag indienen via het digitale loket. Op de website www.mijnvaph.be.kun je een aanvraagformulier invullen.

De kaart kan in België gebruikt worden en in deelnemende EU-landen: Cyprus, Estland, Finland , Italië, Malta, Roemenië en Slovenië.

De kaart is strikt persoonlijk, de voordelen zijn uitsluitend voor persoonlijk gebruik. Je moet de kaart altijd bij je hebben om de voordelen te krijgen.

Ongeveer een maand na aanvraag krijg je de kaart per post opgestuurd. Bij verlies kan je éénmaal een duplicaat aanvragen.

Meer informatie vindt je op de website van het project (+toegankelijke brochures en video’s met gebarentaal): http://www.eudisabilitycard.be of bij het OCMW: 011 45 61 50 of bij je ziekenfonds.

Terug naar alle nieuws