aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

vroegtijdig opsporen van borstkanker

Vroegtijdig opsporen van borstkanker: 2 op de 3 Vlaamse vrouwen laten zich testen

64,3 %[1] van de 50- tot en met 69-jarige vrouwen in Vlaanderen laat zich testen op borstkanker. Hierdoor kan borstkanker vroegtijdig opgespoord worden, wat de kans op genezing vergroot.

In het Bevolkingsonderzoek Borstkanker worden 50- t.e.m. 69-jarige vrouwen in Vlaanderen uitgenodigd om elke 2 jaar een screeningsmammografie te laten nemen. Een groot deel van de vrouwen in de doelgroep (47,4 %[2]) laat zich testen op borstkanker door in te gaan op de uitnodiging. Het bevolkingsonderzoek garandeert een sterke kwaliteitsbewaking, de beoordeling van de mammografieën door minstens 2 radiologen en een persoonlijke resultaatsmededeling. De screeningsmammografie is een momentopname, het is daarom belangrijk om elke 2 jaar opnieuw deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.

16,9 %[3] van de vrouwen in de doelgroep laat zich buiten het bevolkingsonderzoek onderzoeken. Voor sommige vrouwen zijn aangepaste onderzoeken nodig omdat vroeger al borstkanker werd vastgesteld of omdat er sprake is van een sterk verhoogd risico. Voor de meeste vrouwen is dit niet het geval, en dan is deelnemen aan het kwaliteitsvolle bevolkingsonderzoek de beste keuze. Bovendien is het onderzoek gratis.

35,7 %[4] van de vrouwen uit de doelgroep laat zich nog niet preventief onderzoeken op borstkanker terwijl dit wel aangewezen is. Deze vrouwen raden we aan om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.

Alle informatie over het bevolkingsonderzoek is terug te vinden op www.bevolkingsonderzoek.be.

Elke vrouw kan online haar persoonlijke screeningsgegevens raadplegen in Vitalink, het online gezondheidsplatform van de Vlaamse overheid. Ook haar arts kan dit, als de vrouw hiervoor toestemming geeft. Dit kan door gratis de Patient HealthViewer te downloaden die door de ziekenfondsen ter beschikking wordtgesteld (http://www.vitalink.be).

[1] Totale dekkingsgraad 2015: vrouwen die hebben deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek, of werden gescreend buiten het bevolkingsonderzoek, of niet gescreend hoefden te worden om medische redenen (bilaterale mastectomie of borstkankerdiagnose in de afgelopen 10 jaar).

[2] Dekkingsgraad binnen het bevolkingsonderzoek 2015: vrouwen die hebben deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek.

[3] Totale dekkingsgraad – dekkingsgraad binnen het bevolkingsonderzoek 2015 = vrouwen die een preventief onderzoek hebben laten uitvoeren buiten het bevolkingsonderzoek of vrouwen die geen uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek ontvangen wegens gekende medische reden (bilaterale mastectomie of borstkankerdiagnose in de afgelopen 10 jaar) en daarom niet in aanmerking komen voor het bevolkingsonderzoek.

[4] Totale doelgroep 2015 (100%) – totale dekkingsgraad 2015 = vrouwen die zich niet preventief laten onderzoeken.

Terug naar alle nieuws