aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Zonder is gezonder, tuinonderhoud zonder pesticiden

Het is lente! Het zonnetje schijnt en de natuur leeft op. Helaas groeit en bloeit de natuur ook op plaatsen waar je dit liever niet hebt, zoals tussen je terrastegels of op je oprit, en duiken er hier en daar ongenode gasten op. Maar hoe kan je op een milieuvriendelijke én gezonde manier onkruid en ongedierte bestrijden?

Je tuin onderhouden en ongewenste dieren bestrijden, doe je beter niet met pesticiden. Pesticiden zijn chemische bestrijdingsmiddelen die de bodem, het water en de lucht vervuilen. Bovendien kunnen ze ook je eigen gezondheid schaden. Sinds 2015 moeten trouwens niet alleen scholen, ziekenhuizen, kinderdagverblijven, zorginstellingen en openbare besturen hun terreinen pesticidevrij onderhouden, maar mag ook jij geen pesticiden meer gebruiken voor het onderhoud van het voetpad voor je woning.

Grijp voor het grote lenteonderhoud van je tuin dus niet naar pesticiden en laat ook de bus javel aan de kant om die groene tegels weer schoon te krijgen. Werk daarentegen preventief en denk eens na over de alternatieven.

Verwelkom (on)kruid

  • Door de natuur zijn gang te laten gaan in (een deeltje van) je tuin help je bijen en andere nuttige insecten. Zo trek je ook natuurlijke vijanden aan voor onder meer bladluizen en slakken.

Denk goed na over je tuinaanleg

  • Door minder te verharden, moet je niet alleen minder onkruid wieden op die verhardingen, het regenwater vindt ook makkelijker een weg naar de bodem.

  • Gebruik bodembedekkers of boomschors om kale plekken te bedekken.

De juiste plant op de juiste plek

  • Houd rekening met de beste plek voor een plant, want een gezonde plant op de juiste plek is beter bestand tegen ziekten en plagen.

Zorg voor regelmatig onderhoud

  • Veeg en borstel regelmatig zodat er geen organisch materiaal opstapelt, dat kan immers een voedingsbodem zijn voor onkruid.

  • Zie je onkruid verschijnen, trek het uit of brand het weg.

Gebruik alternatieven

  • Voor elke ongewenste plant of ongedierte bestaat er wel een alternatieve bestrijdingsmethode. Zo kun je kippen inzetten om de slakken op te ruimen of biervallen plaatsen.

Meer tips vind je op www.zonderisgezonder.be/bestrijdingsgids.

Terug naar alle nieuws