aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Gezond tuinieren, gezond genieten

Wil je genieten van heerlijke, gezonde groeten en fruit uit je eigen tuin, dan is het tijd om aan de slag te gaan. En vergeet niet: een gezonde oogst start met een gezonde tuin, zonder bestrijdingsmiddelen!

Geef onkruid geen kans

Bedek de bodem met doorlevende kruidachtige planten of bodembedekkende struiken. Het onkruid krijgt door licht -en plaatsgebrek zo geen kans.

De juiste plant op de juiste plaats

Bij de plantenkeuze hou je best rekening met de plaats waar de planten moeten komen en welke vereisten ze hebben. Planten, struiken en bomen die bij het heersende klimaat en de aanwezige bodem horen, zullen beter bestand zijn tegen ziekten en plagen. Bovendien krijgen andere (ongewenste) planten dan minder kans op ontwikkeling.

Doe aan combinatieteelt

Door interessante groentecombinaties vlak naast of door elkaar te telen, voorkom je aantastingen en ziektes. Combineer bijvoorbeeld slasoorten met prei.

Last van bladluizen?

Met een krachtige waterstraal kan je heel wat bladluizen van je planten spuiten. Of zet natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, in.

Handenarbeid!

Wied kleine oppervlakten onkruid met de hand. Voor grotere oppervlakten kan je een brander overwegen. Brand het onkruid om de twee tot drie weken weg. Het wortelstelsel wordt zo door vocht- en krachtverlies uitgeput, waardoor het onkruid uiteindelijk verdwijnt.

Slakkenplaag

Slakken zijn dol op jonge plantjes. Bescherm ze door er een afgeknipte plastieken fles met een scherpe rand rond te zetten. Ook sparrennaalden, gemalen schelpen en kapotte eierschalen houden slakken weg.

Terug naar alle nieuws