aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

maart is actiemaand tegen dikkedarmkanker

Eén op de zeven kankers die in Vlaanderen wordt vastgesteld is dikkedarmkanker. Jaarlijks krijgen meer dan 5000 mensen hier deze diagnose te horen en ongeveer 1750 mensen sterven per jaar aan deze ziekte.
De preventie en gevolgen van dikkedarmkanker worden in maart overal in de kijker gezet.

Dikkedarmkanker ontwikkelt zich langzaam, het duurt gemiddeld 10 jaar vooraleer een poliep -een uitstulping in de wand van de dikke darm- zich ontwikkelt tot een kwaadaardig gezwel. Hierdoor kan dikkedarmkanker in veel gevallen vroegtijdig of zelfs voor het om kanker gaat, opgespoord worden. In het begin hebben mensen met dikkedarmkanker geen klachten, waardoor de ziekte vaak pas laat ontdekt wordt. Omdat het belangrijk is om de ziekte op te sporen nog voor er klachten zijn, organiseert de Vlaamse overheid een bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker.

Alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging om aan het bevolkingsonderzoek deel te nemen. Zij krijgen met de post een gratis afnameset om thuis een staal van hun stoelgang te nemen en op te sturen naar het lab. Daar wordt de hoeveelheid bloed in de stoelgang gemeten. Binnen de twee weken ontvangen de deelnemer en zijn (huis)arts het resultaat. Als alles in orde is, ontvangt de deelnemer na twee jaar opnieuw een afnameset. Dit loopt zo verder tot en met het jaar waarin je 74 bent.

Met het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker zouden we in Vlaanderen tot 400 sterfgevallen per jaar kunnen voorkomen. Daarnaast zorgt een vroege opsporing voor een grotere overlevingskans. Als de kanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, geneest tot 95 % van de patiënten. Een vroege opsporing zorgt ook voor een minder zware behandeling en sneller herstel.

Vragen over het bevolkingsonderzoek?

Schrijf je dan zeker in voor het Infomoment, dat georganiseerd wordt in De Zandloper op zaterdag 11 maart 2017 of surf naar www.bevolkingsonderzoek.be, stuur een e-mail naar kanker@bevolkingsonderzoek.be of bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60 160 tussen 9 en 12 en 13 en 16 uur. Heb je persoonlijke vragen, neem dan contact op met je huisarts.

Terug naar alle nieuws